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PUBLIC QUESTION NO. 1 
 
 
Richard Bennett to ask the Chair of the Planning Applications Committee: 
 
Policy of Posting of Yellow Site notices for Planning Applications 
 
What is the policy on posting yellow site notices to advise interested passers-by, and the 
local community, that a planning application for a property is being considered? 
 
Whilst yellow site notices are posted in many instances we have observed that they are 
not posted in all instances and that consistency and clarity of approach is required to 
improve the transparency of the planning process and community involvement. 
 
RBC ‘Statement of Community Involvement’ para 7.7 says “Consultation on planning 
applications will be carried out in line with the relevant statutory requirements, taking 
account of resource availability.” 
 
We are seeking a clear statement of RBC policy in relation to site notices. 
 
Additional information: 
 
Background 
 
When planning applications are validated the details are posted on the RBC planning website. The most 
immediate residents are also advised by the planning department by letter. 
 
Summary details of planning applications for works to listed buildings or to buildings in conservation areas 
(CA) are then included in a RBC public notice in the rear pages of the Reading Chronicle. 
 
We believe that by undertaking the above that the Council is following the legal minimum requirements. 
 
The CAAC and Reading Civic Society are also separately advised, by exception, of validated applications 
which the case officer thinks we may be interested in. Both organisations also receive from the RBC 
planning technical support the weekly decisions and valid applications lists. 
 
We are very appreciative of the above information. 
 
However there appears to be an inconsistent approach as to the placing of yellow site notices which 
advise passers-by, and the wider community, of a planning application including: the application number, 
summary details and the deadline for comments to be made. 
 

• We are aware that in some instances case officers place them, by visiting the site they see the 
subject building in context. 

 
• We understand in some instances they are sent to the applicant to display them, which sometimes 

they do and sometimes they do not. 
 
We are certainly aware of instances where the yellow site notices have not been displayed despite our 
concerns being raised. The result is a lack of community knowledge about a site, and applications going 
through to approval on which the community may have issues they wish to be addressed.  
 
Why are site notices important?  
 



The placing of yellow site notices is an effective way for local residents who have not been notified 
directly to be aware of what is planned. It also informs passers-by and encourages wider community 
participation in the planning process as a supporter or as an objector.  
 
Summary  
 
We believe that there is an inconsistent approach to the placing of Yellow Site Notices and that this is 
inappropriate. Thus we seek clarification of the council’s policy which will be adopted in all cases. 
 
REPLY by the Chair of the Planning Applications Committee (Councillor Maskell): 

A Local Planning Authority is required by law to publicise all planning applications, as 
set out in the General Development Procedure Order 2015.  This includes 
advertisements in a local newspaper, site notices, neighbour notifications and on a 
website if the Council has one. 

The GDPO requires the formal consultation period to be 21 days.  

For the majority of planning applications the application must be notified:  
(a) by site display in at least one place on or near the land to which the application 
relates for not less than 21 days; or 
(b) by serving the notice on any adjoining owner or occupier.    

Notices of Major applications, those proposing a departure from the policies in the local 
plan, applications with an Environmental Impact Statement or applications for Listed 
Buildings or in Conservation areas are also required to be published in the local paper.  

This question relates to the first form of notification referred to – the site notice.   

For most applications an LPA can chose whether to use a site notice or to write to 
adjoining neighbours.  In Reading’s case the established procedure is to do both, unlike 
many other authorities who solely rely on the site notices.  

The site notice is sent to the agent (or applicant if no agent used) for them to display 
for 21 days on or near the site. We ask the agent/applicant to return a site notice 
confirmation slip to confirm when the notice has been displayed.   The majority of 
application sites will have a site notice displayed.  However, officers do not insist on the 
site notice being displayed as by writing to the neighbours the statutory requirements 
have been met.  

For Major applications, applications that are a departure from the policies of the local 
plan, applications with Environmental Impact Statements and those applications for 
listed building changes or that affect a listed building or that would affect the character 
or appearance of a conservation area it is a legal requirement for a site notice to be 
displayed.  It is Reading’s practice to produce a laminated site notices (normally yellow) 
which are put up by an officer with the 21 days consultation period shown.  Some sites 
require several notices if there are more than one public frontage to the site.  A 
photograph is taken to record that the notice has been displayed.  

Sometimes these site notices can get dislodged or are removed by unhelpful people but 
the regulations say “Where the notice is, without any fault or intention of the local 
planning authority, removed, obscured or defaced before the period of 21 days has 
elapsed, the authority is to be treated as having complied with the requirements of the 
relevant paragraph if they have taken reasonable steps for protection of the notice and, 
if need be, its replacement”. 



 
When officers spot when carrying out the site visit, or are notified by others, that there 
is no notice displayed officers will ask the applicant or agent to display it.   
 
A replacement notice can be produced for display on site if an applicant or agent claims 
that they have not received the notice or officers are notified that one of these notices 
is no longer on display. This will depend on where the application is in terms of the 
determination period and whether it is possible to allow a further 21 days for 
comments.  
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